#LushMoods - bombe za tuširanje, mini gelovi, mini bombe... što? kako? zašto? dio 2

Obično, svakog 29. u mjesecu na Lush UK stranici se pojavi nekoliko proizvoda u kategoriji Lush Labs. Ovaj "odjel" je zadužen za inovaciju i stvaranje novih proizvoda po mjeri i željama kupaca. Nekad davno to je bio Lush Kitchen (tu i tam pojavi se nekakav limited edition proizvoda iz Kitchena, preimenovanih u Community Favourites). U sklopu jednog od Lush Labsa od prije par mjeseci pojavili su se #LushMoodsGrupica proizvoda namjenjena kako bi svojim esencijalnim uljima djelovala na naše raspoloženje. Među njima se našao i sasvim novi koncept proizvoda, tkz. bombe za tuširanje. Odmah mogu odgovorit na gornje pitanje - zašto bombe za tuš? Najkraće rečeno - zato što nemaju svi kadu za namakanje. Također i ako imate kadu nekad vam se ne da, račun za vodu je prevelik ili nemate vremena.  

Bombe za tuširanje su dizajnirane tako da pruže iskustvo koje nudi bomba za kupanje - boja, miris, osjećaj na koži i to sve bez punjenja kade. I inače Lush filozofija je općenito prije svega pružiti i dovesti korisnike/kupce u određeno raspoloženje pomoću aromaterapije. A doza esencijalnih ulja i mirisa u ovim bombicama je taman za natjerat vas da započnete izazovni dan ili suočite se sa poteškoćama, neću reći sa osmjehom od uha do uha ali barem malo bolje volje. Bombe za tuširanje su praktične i jednostavne za korištenje. Uzmete jednu u ruke, stanete pod tuš i smočite je na dlanu. Mini bombe su krcate mirisom, a količinski se mogu razdjelit na dva-tri tuširanja.
Ono što sam otkrila da je za njih ipak najbolje ako ih se prepolovi prije samog tuširanje, za razliku od pokušaja kada sam iskoristila pola bombe, a ostatak ostavila da se osuši i iskoristila za drugi put kada je miris bio puno slabiji, a osjećaj na koži osim pilinga - nikakav. Jako su izdašne, ako ste prosječne visine ili manji jedna je čak i previše. Kada voda krene padati preko nje, bomba počne fizzati... sa dlana si zgrabite količinu potrebne pjene za namazati se i to je to. Prije 10-ak godina pojavile su se tkz. emotibombe, male bombe koje bi se stavile u tuš kraj stopala i onda u dodiru sa vodom ispuštale mirisne pare.

Koncept je bio solidan promašaj, jednostavno rečeno nikome se nije dalo trošit novce da bi tuš fino mirišao. Sa druge strane od bombi za tuširanje se očekivao sličan flop, no ugodno su iznenadile. Prvo veličina/količina je izdašna, još su malo pipkavo prtljave i prerahle, no koliko sam mogla primjetit na tome rade tako da je već sad Strawberry Hill koja se nalazi u Valentinovo poklonu - All Yours, puno čvršća i manje rahla. Kao drugo - rade svoj posao. Not Sleepy je idealna za sumorne ponedeljke ili situacije kada vam treba ekstra motivacija. Bombica je krcata limunom, narančom, limetom i nerolijem i zbog toga razbuđuje, podiže raspoloženje i odlična je za početak radnog dana.

Karma je istinska ljubav. Miris koji bih mogla do kraja života koristiti svaki dan i svaki put se iznova zaljubiti.

Opojna mješavina pačulija, naranče, lavandina, bora, limun trave i elemija, jedan je od najstarijih i najinovativnijih Lush mirisa ikada. Specifičan i upečatljiv, ovo je snažan miris koji se dugo zadržava na koži bez obzira bio u obliku parfema, kreme, pjenušavca ili eto bombe za kupanje.
Žuta piramidica se može prepolovit na pola pošto je miris izuzetno trajan, a kao i ostale bombe, daje veliku količinu pjene za pranje. Drvenasto-slatkasti miris pačulija, naranče i lavandina, te osvježavajuće arome limun trave i elemija odlična su podloga za druge Karma proizvode, no ako ste u žurbi ova mirisna bomba pruža sasvim dovoljno esencije da vam ni ne treba ništa drugo.


Idući je jezikolomac. Koyaanisquatsi je riječi Hopi Indijanaca, a znači život u metežu / sulud život/  život bez balansa/ život u raspadanju / potreba za novim načinom življenja. Kako bi to naglasili na svoj način, naravno oblikovan je poput plavog zvrka. Koyaanisquatsi je inspiriran istoimenim eksperimentalnim filmom iz 1982. koji svojim jedinstvenim pristupom kroz slow motion i time-lapse fotografije prirode i gradova prikazuje proces suživota ljudi i svijeta u kaosu svakodnevnice i tempo koji neće biti zauvijek održiv. Bez klasične naracije ipak snažno dijeluje uz pomoć fotografija i izvanredno složenog soundtracka. Koyaanisquatsi je dio Quatsi trilogije koja još uključuje filmove/nastavke Powaqqatsi - Život u transformaciji iz 1988.g i Naqoyatsi - Život kao rat iz 2002.g. Trilogija se bavi odnosom čovjeka, prirode i tehnologije, a utjecaj/inspiracija se vidi na većini Lush Moods proizvoda. Na prvi šnjof, osobito u dućanu, ova bomba se baš i ne osjeti. Sadrži čak četri oblika lavande ( ulje lavande, apsolut lavande, ulje lavandina i apsolut lavandina) plus ljubičicu, ylang ylang i vaniliju.

Inače bi kombinacija sama po sebi bila zagušljiva i teško, no ovdje je taman izbalansirana da daje nježnu i mirniju ,gotovo cvijetnu aromu. Miris zapravo oživi tek pod naletom vruće vode. Unatoč inspiraciji/porijeklu iz dijela koje se bazira na kaosu, ova bomba bi trebala biti pomalo dodatak na Little Bottle Of Calm i sasvim suprotnost svom imenu. Za razliku od ostale tri bombe u ponudi, Koyaanisquatsi nema posebne uputke kako i kada ga koristiti, neće vas ekstra razbudit niti ekstra smirit, jednostavno je tu da vas razbistri i vrati u ravnotežu.




Te, na kraju Sleepy, bomba za tuširanje  oblikovan poput malenog bijelog oblačića i prožeta Sleepy esencijom. Ova bomba je dopuna cijelom rangu Sleepy/Twilight proizvoda koji su inače na glasu kao odlična sredstva u borbi protiv stresa i nesanice. Sleepy je poznat miris nastao mješanjem lavande, tonke, ylang ylanga i smole benzojevca (koja je poznat kao aroma najsličnija "medicinskoj" vaniliji). Topla, smirujuća aroma djeluje instant opuštajuće i pozitivno na cijelokupno stanje duha, stoga nije ni tak čudno da su je morali ubacit u bombu za tuširanje. Ova bomba ima i blagi piling efekt pošto je krcata sitnom zobenom kašom koja je dovoljno mljevena kako bi pružala blagi i nježni osjećaj na koži. Ekstra plus ovoj bombi je upravo ta kombinacija zobi i lavande pošto je ovaj duo odličan za oštećenu, perutavu i suhu kožu kojoj je istovremeno potrebno čišćenje i smirivanje. Najslađi u dizajnu, bijeli Sleepy oblačić također jedini ima ljubičastom bojom otisnuto svoje ime na dnu što je jako simpa detalj sa obzirom da je cijeli Sleepy/Twilight range u nijansama ljubičaste.

Sleepy je poznat miris nastao mješanjem lavande, tonke, ylang ylanga i smole benzojevca (koja je poznat kao aroma najsličnija "medicinskoj" vaniliji). Topla, smirujuća aroma djeluje instant opuštajuće i pozitivno na cijelokupno stanje duha, stoga nije ni tak čudno da su je morali ubacit u bombu za tuširanje. Ova bomba ima i blagi piling efekt pošto je krcata sitnom zobenom kašom koja je dovoljno mljevena kako bi pružala blagi i nježni osjećaj na koži. Ekstra plus ovoj bombi je upravo ta kombinacija zobi i lavande pošto je ovaj duo odličan za oštećenu, perutavu i suhu kožu kojoj je istovremeno potrebno čišćenje i smirivanje. Najslađi u dizajnu, bijeli Sleepy oblačić također jedini ima ljubičastom bojom otisnuto svoje ime na dnu što je jako simpa detalj sa obzirom da je cijeli Sleepy/Twilight range u nijansama ljubičaste.

Bombe za tuširanje su i jedan od Lush pokušaja da smanje upotrebu plastike i ponude alternativu klasičnim gelovima za tuširanje. Naravno tu su i "goli" gelovi, no oni užasno variraju u proizvodnji, doslovce svako pojavljivanje golih gelova je popraćeno hrpetinom upitnika iznad glava korisnika, od toga da li su konzistentni sa mirisom, do toga da li su uopće konzistentni. Kako je nedavno Sleepy gel i u tekućem i u golom obliku postao stalni dio asortimana, ne znam kako bi se Sleepy bomba za tuširanje uklopila kao alternativa samom gelu za tuširanje. Kao prvo cijena od 35kn za jedno tuširanje (dva ako prepolovite) nije baš za regularan Rvacki novčanik, kao drugo Lush tekući gelovi su većinom nevjerovatno isplativi. Možda se 100g bočica čini malena, a cijene između 40-70kn pretjerano velike, no njihove esencije, rok upotrebe i omjer cijene i dobivenog se itekako isplati. Rekla bih - bombe za tuširanje imaju u startu veliku konkurenciju. Kao jednokratno iskustvo priznajem da su fkt i zanimljive i mirisne, svaki pokušaj smanjivanja plastičnog otpada je uvijek za svaku pohvalu, no mislim da na bombama za tuširanje svakako treba poradit.


Osobno ih više doživljavam kao tretman za počastit kože kad joj je potreban dobar piling ili sam jednostavno željna ekstra doze jednog od navedenih mirisa. Svakako minus je i rahlost. Bombe su za sad još uvijek nezgodne i lako se mrve ako stoje, no ima nade jer kako sam već gore spomenula - nova izdanja za Valentinovo i nadolazeći Majčin dan izgledaju dosta bolje i stabilnije. Cijena jedne bombe za tuširanje je 33kn, a variraju po gramaži, Karma 30g, Not Sleepy 35g, Sleepy 40g i Koyaanisquatsi 45g.


 I za kraj ostaju  Atmospheres. Četri kapsule jarkih boja, na prvu izgledaju kao  kapsule za pranje rublja, barem je sličan koncept. Svaka kapsula je za jednokratnu upotrebu, no kao i sa bombama za tuširanje neki ih rastegnu na dva tuširanja. Sam omot je rađen od biorazgradivog matrijala, u ovom slučaju gela napravljenog od morskih algi. Svaki Atmosphere je napravljen sa određenom mantrom, dakle ako vam je potrebna sreća u ljubavi - posegnete za jarko crvenim Love (prefina esencija koja je dugo, ali ne često korištena u Lush svijetu - Love <3 ), bolje financije se dozivaju sa zelenim Money (komorač, čempres i limeta), plavo obojani Let Go je namjenjen za opraštanje i preboljevanje gubitaka (čista esencija ulja lavande) i na kraju limeta zeleni Joy (bergamot, crni papar, klinčić i đumbir) za instant vedriju atmosferu i raspoloženje. Nećkala sam se dali da spominjem Atmospheres uopće jer oni jedini nisu stigli do nas (ispostavilo se da su inače prekrhki za putovanja) ali poprilično su važan koncept Lush Moodsa pa eto da ih barem opišem, a tko zna možda se i pojave u jednom ili drugom obliku, pošto na kraju krajeva Lush Labs je upravo tu da testira što nam se sviđa, a što ne.


Not Sleepy bomba za tuširanje : vegan - da, cijena - 35g/33kn, sastojci - soda bikarbona, vinska kiselina, limunska kiselina, krumpirov škrob, natrijev lauret sulfat, kalcij laktat glukonat, algin, kokamidopropil betain, ulje limun trave, sicilijansko ulje limuna, ulje limun mirte, ulje gorke naranče, ulje nerolija, brazilsko ulje naranče,ulje limete, voda, mljevena riža, citral, limonen, linalol, boja 19140, 47005
Karma bomba za tuširanje: vegan - da, cijena - 30g/33kn, sastojci - soda bikarbona, vinska kiselina, limunska kiselina, krumpirov škrob, natrijev lauret sulfat, kalcij laktat glukonat, algin, kokamidopropil betain, ulje pačulija, brazilsko ulje naranče, ulje lavandina, ulje bora, ulje limun trave, ulje elemi, voda, mljevena kurkuma, citral, hidroksicitronelal, limonen, linalol, miris, boja 15510, 47005, 19140
Sleepy bomba za tuširanje: vegan - da, cijena - 40g/33kn, sastojci - soda bikarbona, vinska kiselina, limunska kiselina, krumpirov škrob, natrijev lauret sulfat, kalcij laktat glukonat, algin, kokamidopropil betain, ulje lavande, smola benzojevca, apsolut tonke, ulje ylang ylanga, sitna zobena kaša, voda, titanijev dioksid, kumarin, limonen, miris, boja 77742
Koyanisquatsi bomba za tuširanje: vegan - da, cijena - 45g/33kn, sastojci - soda bikarbona, vinska kiselina, limunska kiselina, krumpirov škrob, natrijev lauret sulfat, kalcij laktat glukonat, algin, kokamidopropil betain, ulje lavande, ulje lavandina, apsolut lista ljubice, ulje ylang ylanga, apsolut vanilije, benzi-benzoat, benzil-salicitat, farnezol, geraniol, linalol, boja 42090:2