goddess bomba za kupanje ... hype u akciji

 Počevši od vanjštine, Goddess zbilja izgleda impresivno. Površina je složena tako da pada ombre efekta gdje se stapa većinski ljubičasta sa redovima svijetlo plave, ružičaste, zlatne i srebrne boje. Cijela je prekrivena sa sitnim metalic šljokicama koje u doticaju sa zrakama svijetlosti izgledaju kao da držite nekakvu magičnu kuglu u rukama. Neobičnim oblikom sa otvorenom sferom na vrhu i koso rezanim dnom odskače od standardnih Lush kugli, a posebna je i njena unutrašnjosti koja je prožeta sa sastojcima kao što su apsolut osmantusa i oudhovo ulje. Ukratko, ova bomba je dizajnirana da oduzme dah. A malo oduzme dah i cijena od 71kn, koja je upravo tolika radi dva glavna sastojka bombe. Osmantus je grmolika biljka, poznata na područjima Kine gdje se njezini cvjetići koriste od čaja i sirupa do pekmeza. U ostatku svijeta osmantus je nešto teži za pronaći i proizvesti, te je kao takav postao poprilično cijenjen sastojak kozmetičke i parfumerijske industrije. Ono što osmantus čini tako rijetkim je činjenica da za 1 kilogram tj. litru apsoluta je potrebno 3000 kilograma cvijeća.

 Oudhovo ulje ili ulje orlovog drveta/agar drveta još je rijeđi sastojak. Oudhovo ulje potiče sa kore stabla iz porodice Aquilara (vrbovika), točnije drveta pod imenom Aquilaria Sinensis. Ovo endemsko kinesko drvo oduvijek se koristilo za potrebe medicine i u proizvodnji mirisnih štapića. Prirodnim putem, dragocjena tekućina je nastajala zbog infekcije gljivica na kori ili zarezivanjem između 3 i 4 cm otvora/rana na kori drveta koja bi i nekoliko godina kasnije na tom ranjenom mjestu ispuštala mirisnu smolu.

Ona skuplja i puno traženija varijanta oudh ulja, zahtjeva zagrijavanje i destilaciju drvenih blokova koji potom ispuštaju još mirisniju/intenzivniju smolu. Kako bi stvar bila gora, samo stabla starija od 20-ak godina su podložna ispuštanju smole zbog infekcije ili ranjavanja, dok su ona sa preko 100 godina starosti smatrana najdragocjenija po kvaliteti koju daju. Što bi također značilo da je porastom popularnosti ovog sastojka na Zapadu, dovelo do njegovog ugrožavanja i nestanka na Istoku. U klasičnim parfemima i proizvodima koji često ne dolaze fair trade putem, potrebno je minimalno 20 kilograma oudh drva da bi se na kraju procesa dobilo 12 mililitra ulja. Lush svoje oudh ulje uzima iz kompanije pod imenom Thai Oudh Oil koja na svojim plantažama, sustavom održivog razvoja uzgaja oudh drvo i na taj način u kontroliranim uvjetima prikuplja vlastitu oudh smolu, te je na kraju prerađuje u oudh ulje. Inače, od 2004 g. oudh drvo iz divljih staništa je na listi ugroženih vrsta i zabranjeno je  diranje i korištenje. Sa obzirom na stanje ova dva sastojka, bude malo jasniji porast u cijeni ove bombe za kupanje.


Uz rijetke sastojke zanimljiv je i način kak je ova bomba nastala. Naime pop pjevačica Ariana Grande imala je spot u kojem se kupa u metalic ljubičastoj kupki, fanovi su navalili na Lush da napravi nešto slično. Jack Constantin je rekao može, dva tjedna kasnije, bomba pod imenom God Is A Woman (nazvana prema pjesmi u kojoj se ova valjala) je napravljena. Naravno birokracija je učinila svoje i odvjetnički tim pjevačice nisu dali potrebne dozvole jer se eto bomba namjeravala prodavati isključivo u dobrotvorne svrhe na nadolazećem Showcase-u što bi pjevačicu i njene lešinare ostavilo bez dijela kolača. U međuvremenu je došao Lush Showcase i ljudi iz Lusha su htjeli pokazat super novu bombu, pa je od God Is A Woman nastala Goddess sa najavom "The Grand Reveal" i opisom koji na kraju završava pitanjem "Do you believe God is a woman?", kak bi se reklo - dobro odigrano Lush, dobro odigrano. Uz sav već navedeni hype Goddess se nakon Showcase-a nestrpljivo očekivala i na policama diljem svijeta.

 Uz oudh ulje i apsolut osmantusa bomba je obogaćena kombinacijom jasmina, ruže i sandalovine. Ova jedinstvena cvijetno-drvena kombinacija inače se nalazi isključivo u sapunu pod imenom Zen koji se može naći samo u Oxford Street dućanu, stoga je bomba sa istim sastojcima i više nego dobrodošla za širi krug Lush kupaca. Tako je Goddess uz specijalan izgled dobila i specijalan miris. Obzirom na jako predstavljanje i show, očekivao bi se i jači, izraženiji miris, no nakon što kugla dotakne vodu i krenu valovi lila i plave pjene sasvim je jasno da je miris jednako blag kao i izgled koji nastaje. Uz blagi cvijetni miris unutra su nakrcani i sastojci za njegu kože. Kolumbijski kakao maslac, shea maslac i arganovo ulje na koži rade osjetnu razlika čim uđete u vodu. Voda ima određenu mekoću ali nije niti teška niti masna. Dok šljokice kroz lila vodu pružaju mini spektakl, kao što je i inače običaj sa bombama koje sadrže veću količinu sintetičkog florflogopita.

 Kao što sam u prethodnom postu spomenula kako neki proizvodi sadrže skromnu vanjštinu ali iznutra skrivaju pravo blago i samim time se itekako isplate ulaganja, a realno gledajući platiti kuglu za 1-2h brčkanja cca 50-60kn je ulaganje, onda je zbilja bitno da kad se pojavi nešto shinny i novo da se isplati tih 50-60kn ulaganja, u slučaju Goddess, 71kn ulaganja. Goddess je ok bomba, bath art je zanimljiv, mliječno ljubičasta voda je lijepa i dok bomba fizza i dok se sve izmješa, miris je intrigantan ali ... da li je vrijedna 71kn? za doživjet jedanput možda, za ponovit kupnju - baš i ne. Jačina mirisa je nikakva, niti su oudh niti osmantus dovoljno izraženi, niti je esencija jasmina i ruže dovoljno naglašena. Njega na koži je okej ali isto to možete postići sa Butterball kuglom koja košta 30kn, pa si ubaciti bilo koji pjenušavaca za šareni efekt. Miris je lijep ali nije trajan. Na pola kupanja ispari, zadržavanje na koži i kosi - 0 bodova. Bath art je lijep dok traje, fkt je, ali većina fotki Goddess je nariktavana sa obzirom na svijetlo ili je korištena puno manja količina vode nego što biste si potočili u kadi. Čak sam se i ja svijetski pomučila dok bi uhvatila koji bolji kadar jer koristim normalnu kadu, a ne demo zdjelu. Što se tiče sličnog bath arta isti koncept i uzorke ima puno jeftinija i mirisnija Think Pink! , ako vam nije pretjerano stalo da li sjedite u mliječno ljubičastoj ili mlječno ružičastoj vodi, ova kugla će vam pružit veći i trajniji doživljaj. Na kraju stoji - vanjski izgled Goddess je vrh, dizajn je genijalan, boje kugle su jako atraktivne i lijepe dok je na suhom, da je barem unutrašnjost jednaka tome i kad je u vodi.

 Cijena: 71kn/200g

Vegan: Da

Sastojci: soda bikarbona, limunska kiselina, titanijev dioksid, apsolut jasmina, apsolut osmantusa, ulje ruže, ulje novokaledonijske sandalovine, oudh ulje, vinska kiselina, fair trade kolumbijski kakao maslac, voda, kukuruzni škrob, ulje argana, fair trade shea maslac, sintetički florflogopit, sodium coco-sulfat, kositrov oksid, cocamidopropyl betaine, maltodextrin, laureth 4, dipropilenglikol, eugenol, limonen, linalol, miris, boje 77491, 42090, 45430:1, 42090:2, 19140, 17200, 45410