death and decay - so long and goodnight

Ljudi su nostalgična vrsta, a ni sama nisam otporna na to. Moj najveći problem sa Lushom je micanje određenih proizvoda iz asortimana. Jup, prvenstveno mrko gledam povlačenje obožavane linije Yuzu and Cocoa proizvoda, no u vrijeme prije nego sam se bacila u ove blogosferske vode povukli su i jedan mali dragulj pod imenom Death & Decay. Iako strastvena zaljubljenica u sve oblike i formate ovog mirisa, nekako najprikladniji i najbolji ipak mi je ostao kruti parfem. Lush ga opisuje kao parfem koji će u vama prizvati macabre, morbidan i mračan dio, poput sprovoda dovodeći vas u stanje prihvaćanja i pomirenja sa svime u sebi i oko sebe, svojevrsno oslobađanje. Sa ovime se slažem na određen način i sve to djelomično stoji pošto ima tu "gothic", mračniju vibru ali ovaj parfem je i poetičan, tih i ljupak na tako delikatan način da je prvotni opis mcabre, morbidnog i mračnog doslovce tek vrh ledenog Death & Decay brijega. Ono što me također očaralo je i jednostavnost. Malena limena kutijica sa krutom verzijom ovog parfema ukrašenja je sa ilustracijom buketa bijelih ljiljana na crveno - zelenoj podlozi. Poprilično jednostavno ali i efektno u moru (tadašnjih) šarenih i jarkih pakiranja. I potpuno prikladno sa obzirom na esenciju i filozofiju parfema.


Na sam opis zlokobnog i morbidnog parfema očekivali biste težak, zemljani, smokey miris, no Death & Decay je suprotnost tome. Unatoč svom imenu ovaj parfem je oličenje prave živosti mirisnih nota. Glavna nota su snažni ljiljani koji čine jaku osnovicu ovog parfema, a zagrijavanjem na koži rastvara se cijela paleta cvijetnog i opojnog mirisa složenog poput buketa. Počevši sa jasminom koji ne traje dugo ali dovoljno da udahne ženstvenu dozu svemu. Ono što me iznenadilo je kako su dodani i ulje ruže i apsoluti tonke i ylang ylanga koji se ne osjećaju na klasični cvijetni način, već su više kao topla, umjereno zrela nota koja balansira izrazito snažne ljiljane. Po meni osobno Death & Decay je malo remek-dijelo, no razumijem i da upravo zbog svoje jačine i osobnosti, na žalost ne leži svima, što se vrlo vjerovatno očitovalo i u potražnji, pa na kraju i činjenici da je povučen iz prodaje dok su iz iste linije recimo Sikkim Girls i Sun zadržani i danas.

Dosta je sličan, no mrvicu zreliji i profinjeniji od mirisa koji se prethodno mogao pronaći u gelu za tuširanje pod imenom Ghost i sapunu Lily Savon koji su davnih dana također dosegli kultni status i nestali jednako kao i Death & Decay. Prednost ovakvih mirisa je to što su dovoljno upečatljivi kako bi se istaknuli u hladnijim zimskim mjesecima, a također i dovoljno zanimljivi da možete u njima uživati tokom ljetnih vrućina bez da vas zaguši ili vam bude muka. Općenito, odlična stvar je i sam format. Kruti parfemi imaju prednost od praktičnosti nošenja, do trajnosti i na kraju činjenice da ga možete osvježiti u situacijama od vožnje u tramvaju do stajanja na semaforu bez da se crvenite jer nekog nedužnog prolaznika zapuhnete valovima i kapljicama parfema. Kruti parfemi se prvenstveno nanose na pulsne točaka (zglobovi, vrat, dekolte), a Death & Decay je sa svojom iznimno bogatom i lako mazivom strukturom lako nanjeti i na vrhove kose, te odjeću gdje širi svoj opojan miris sasvim solidnih par sati bez popravljanja. Što reći, osim da je to jedan od onih dragulja koje bi zasigurno nosila i Helena.

Cijena: 12g/109kn

Vegan: Da

Sastojci: organsko jojoba ulje, organsko ulje ricinusa, kandelila vosak, miris, titanijev dioksid, apsolut ylang ylanga, apsolut tonke, ulje ruže, apsolut jasmina, benzil benzonat, benzil cinamat, citral, farensol, geraniol, eugenl, isoeugenol, limonen, linalol, alfa-izometil ionon, amilcinamal, benzil alkohol, benzil silicat