new hair - don't care !




















Očekivano osvježenje na policama gdje inače stoje proizvodi za kosu bilo je i više nego dobrodošlo. Prošli su mjeseci od Lush Labs izdanja gdje nas je većina ostala bez teksta nakon što je Lush izbacio ogromnu liniju za njegu kose bez SLS-a. Kao i sve sa UK webom - ekstra brzo rasprodano, a i ono malo što smo stigli uloviti imalo je kao i uvijek sa limited editionima, gorko-slatki efekt, teško je suzdržati se i ne zaljubit u proizvod koji se možda nikad neće pojaviti u prodaji. Nekolicina njih ipak je ugledala svijetlo dana i hair care re-vamp je došao i do nas.

Počet ću odmah sa onime što me apsolutno raspametilo i natjeralo na bankrot bez razmišljanja. Okej, volim ljuto, wasabi mi je standardan dodatak u prehrani, a od nedavno i u kosi. Wasabi Shan Kui je šampon za kosu, iako po sastojcima i izgledu biste pomislili da prije pripada sushi restoranu. Bogate tamno zelene boje, gusta ali prozračna tekstura me ostavila jednako zbunjenom kao i sastojci. Od aktivnih stimulirajućih sastojaka tu su - wasabia infuzija, dvije vrste soli (epsom i krupna morska), svježi hren, svježi wasabi, prah kofeina i kristali mentola. Ovo već samo po sebi djeluje kao da će vam kosa otpast skupa sa cijelom glavom, no tu je i citrusni dodatak sa uljem sicilijanskog limuna, organskim uljem slatke naranče i svježi sok limuna, te na kraju smirujuće djevičansko maslinovo ulje i mirisno ulje ruže sa sirupom od agave i to sve na novoj veganskoj bazi - aquafabi od slanutka. Iako se na prvi pogled može činit zastrašujuće, ovaj šampon je zapravo majstorska kreacija pažljivo balansiranog holy grail-a za kosu. Odmah na prvi miris djeluje zapravo osvježujuće ali dosta blago, na tjemenu ostavlja izuzetan osjećaj hlađenja, čisti temeljito ali blago i najbolje od svega - djeluje. Izuzetno tanku, izmučenu kosu blajhom nekako je uspio osnažiti, ne isušuje i ne izaziva lomljenje, a produžio mi je i vrijeme između pranja tako da sam sa svaka dva dana došla na period od ŠEST DANA, juuuup, tek šesti dan kosa mi je blago spremna za pranje. Pošto sam nakon svih tih godina maltetiranja sa blajhom i šarenim bojama došla do sparušene metle i trenutno sam u procesu puštanja, Wasabi Shan Kui je postao must have u kupaonici. Drugi dio ovog holy hair grail otkrića je tekući regenerator Candy Rain.


Koliko god Wasabi Shan Kui djelovao zastrašujuće toliko Candy Rain djeluje blago i nježno. Prebogat je luksuznim sastojcima kao što su krema i mlijeko indijskog orašćića, kokosova krema, mlijeko makadamije, ulje brazilskog orašćića, ulje buchua, apsolut tonke, apsolut kakao i ulje badema. Guste je teksture i sasvim malo ga je potrebno da bi ga se pravilno nanjelo na cijelu dužinu kose. Njegova magije nastaje upravo u tom trenutku kad shvatite kao 1. kako ga je mrvicu dovoljno, 2. koliko je gust i lako maziv, 3. koliko lako raščešljava, hrani i miriši. Iako su ova dva proizvoda potpuno različiti na mirisnom spektru - skupa djeluju jednostavno genijalno.

U tkz. naked revoluciji koja smanjuje upotrebu plastične ambalaže, dodano je i izbacivanje tkz. natrijevog lauril sulfata (SLS) i zamjenjivanje sa nešto blažim zapjenjivaćem - natrijev coco sulfat (SCS). Novi šamponi i regeneratori bez ambalaže također sljede novi recept bez SLS-a.


Angel Hair je najblaži u cijelom asortimanu, kako starijem tako i ovome novome. Sa simpatičnim dizajnom, ružičasti šampon sa pupoljkom suhe ruže nagovještava koliko je delikatan. Djeli miris sa  Butterball obitelji, također sinonimom za blagoću. Zbog ružine vodice savršen je sa smirivanje vlasišta i jedan od najboljih saveznika svježe obojane kose. Aquafaba dodaje sjaj i jača, te pomaže stvoriti bogatu i laganu pjenu koja temeljito čisti vlasište. Od svih Lush Labs šampona koje sam imala priliku probati, Angel Hair se pokazao i najdugotrajnijim pošto se iznimno lako pjeni i potrebno ga je jako malo da bi temeljito očistio kosu. Zbog dugotrajnosti umjesto obećanih 3 kod mene je doživio čak 5 mjeseci upotrebe, a realno gledajući to se itekako isplati.

Kao i 99% reddita ovo zeleno čudo sam morala čekati više od mjesec dana pošto ga je bilo iznimno teško uloviti nakon prvog re-stocka, također kao zajednica od 37 000 članova trebalo nam je solidnih 3 mjeseca da ga prestanemo krivo zvati. Flyway ili po r/Lush - Flyaway 😄 mi je zadao poprilično glavobolje. Izgledom je najprivlačniji i atraktivniji od svih - smaragdno zeleni sa kristalićima soli, više izgleda kao izgubljeni draguljček nego šampon za kosu. Iako morska sol može djelovati zastrašujuće, dok je Flyway došao do mene većina kristala je poispadala tako da neki benefit osim estetike nisam baš mogla osjetiti direktno od same soli sa vrha šampona. Njegova nutrina je druga stvar. Krcat sa sicilijanskim limunom, kamilicom, sitnom morskom soli i benzoin resinoidom - obećava i pruža volumen, na moju žalost uz fenomenalne bujne kovrće došla je i prhut. Skalp nije baš pozitivno reagirao i nakon 3. pranja Flyway je dobio fly away iz moje kupaonice. Sa druge strane udomila ga je lushie prijateljica koja je nakon prvog pranja zaključila da je to jedini šampon koji će ikad više htjeti i trebati. Za Flyway vrijedi moraš probat da bi znao.

Cuteness overload sa izgledom i mirisom i muka isusova za nabaviti bio je zadnji u nizu krutih šampona - Coconut Rice Cake. Osobno sam luda za kokosom i na ogromnu žalost već postojeći Lush kokos šampon - Trichomania mi nikako ne paše. Formulacija Coconut Rice Cake-a se čini puno lakšom i nekako univerzalnijom pošto od svih šampona upravo ovaj nekako odgovara više-manje svim tipovima kose i vlasišta. Poprilično jednostavan kokos miris sa mrvicom jasminastog podtona osvježava kosu sa laganim, gotovo proljetnim mirisom, dok intenzivna hidratacija i omekšavanje stižu od hranjivih sastojaka kao što su kokosovo mlijeko, kakao maslac, ulje vetivera, kuhana riža i kokosova krema. Možda se malo čini kao da je Lush Labs radio više desert nego šampon, no njegova učinkovitost jednostavno pokazuje svoje.

I šlag na torti - American Cream napoko je dobio svoju krutu verziju. I ptice na grani znaju sve već o kultnom statusu ovog desertnog mirisa - American Cream u svemu ikad ... držali su se originalne mirisne recepture - apsolut vanilije, ulje muškatne kadulje, ulje lavande, smola benzojevca, svježi sok od jagode, svježi sok naranče i sirup agave ... jednolično se rastapa i lako raznosi, puno je praktičniji i djeluje hidratantnije i lakše za nanošenje od tekuće verzije. Još uvijek je u upotrebi pa ne mogu procjeniti trajnost proizvoda sa obzirom na cijenu, no za sad se dobro drži stoga detaljnija recenzija i usporedba sa aktalnim prvakom Lush regeneratora - Sugar Daddy O - nadam se uskoro! Sve u svemu poprilično sam sretna sa finalnim pojavljivanjem ovih proizvoda, mislim da je Lush Labs pravilo zaključio odabir best of the best. Pošto su svi proizvodi vegan, niže možete pronaći i gramažu/cijenu za svakog pojedinačno, jup, malo su na paprenijoj strani, no par mjeseci testiranja svih (osim American Cream-a koji joj traje - za sad pokazuje da se čak i veća cijena isplati sa obzirom na rezultate).

Wasabi Shan Kui - tekući šampon za kosu
100g/108kn
300g/216kn
600g/360kn

Candy Rain - tekući regenerator za kosu
100g/96kn
250g/192kn
500g/324kn

Angel Hair / Flyway Hair / Coconut Rice Cake - kruti šampon za kosu
55g/96kn

American Cream - kruti regenerator za kosu
55g/108kn