dezići, borba sa vrućinama i koliko je teško biti ljud na 39°C

Svaki put sa približavanjem ljetnih vrućina krenu reklame o dezićima i kako ostati suh 24/7h čak i u tramvaju što se vuće 25min po temparaturi od 36°C vani, a 46°C unutra vozila 😭. Kao fizički aktivna osoba kako na poslu, tako i doma - znam da od znojenja nema bijega, to je onaj aspekt ljudskog postojanja kojeg nemreš izbjeći. Ljeto je i gotovo. Ne moram ni spominjati kako je higijena pola zdravlja i nema tog dezića koji može zamjenit sapun i čistu vodu, no postoje proizvodi koji mogu tu čistoću produžiti. Lush sa svojim inovacijama uvijek pomiče granice i to je jedan od aspekata zašto toliko volim sve što rade, no kad je riječ o dezodoransima, moram priznat da mi je trebalo nešto više vremena da se upustim u tu avanturu.

Prvi oblik koji sam isprobala bio je Te'o. Ovaj neobičan blok sode bikarbone krcat je eteričnim uljima. Paralelno super upija i osvježava kritična područja dok im daje priliku da dišu. Lako se sprema i skladišti, prenosiv i praktičan, osvježava i čisti. Na moju veliku žalost - meni je pregrub. Alternativa je - smljeti ga (naribam ga kao sir 😁), na taj način mi je lakši za osjetljivu kožu pazuha i praktičniji za upotrebu iako ga moram spremit u posudicu što automatski proturječi cijelom onom "golo pakiranje" procesu.

Vegan: Da
Cijena: 90g/70kn
Sastojci: soda bikarbona, vinska kiselina, ulje sjemenki marelice, plavi vosak, ulje čajevca, magnezijev karbonat, ulje limuna, ulje borovice, ulje limun-trave, svježe grožđe, latice plavog različka, citral, eugenol, geraniol, citronelol. limonen, linalol, miris

Dezići u prahu su mi bili otkrivanje potpuno novog svijeta. Kao prvo dosta su neuredni i zeznuti dok se naviknete, kao drugo nakon T'ea u drugačijem formatu i formulaciji, trebalo mi je dok svladam količinu i kako napudrati kritične dijelove bez da 5kg fino mljevenog praškastog proizvoda završi po cijeloj kupaonici. Od sva 4 ponuđena deodoranta - The Greeench je najblaži i najlakši kako po mirisu, tako i po učinku. Bijele boje, ovaj lagani puder ne ostavlja tragove ni na koži ni na odjeći.

U svom sastavu ima prah crvotočine kao bazu koja ima sposobnost apsorbirati znoj, ali o održati kožu suhom od vanjske vlage. Ako se upotrebljava na kosi, ovaj prah upija višak sebuma i ulja se tjemena, te spriječava kovrčanje tokom kišnog vremena. Ulja timjana i ulje čajevca pružaju njegu, dok mljevena kadulja, prah čajevca, mljeveni ružmarin i smola benzojevca pružaju blagi biljni miris i štite kožu. Kao što sam spomenula od svih ponuđenih The Greeench je najslabiji, kako mirisom tako i po učinku. U prosjeku sa regularnom, umjerenom aktivnošću drži oko 4h bez potrebe da pudram iz početka.


Vegan: Da
Cijena:75g/90kn
Sastojci: talk, soda bikarbona, magnezijev trisilikat, prah crvotočine, miris, voda, ulje timjana, ulje čajevca, smola benzojevca, mljevena kadulja, prah čajevca, mljeveni ružmarin, limonen, linalol, klorofilin, boja 75810

 Sa druge strane - zli brat blizanac The Guv'ner je puno jači i po mirisu i po učinku. U ovaj dezić je osim praha crvotočine dodan i kalamin puder, ugljen u prahu, mljevena kadulja, prah lavande, prah pačulija, apsolut ruže i ulje vetivera. Praškasti djelovi pružaju zaštitu i apsorbiraju neugodne mirise, dok apsolut ruže i ulje vetivera nude začinjen, šumskiji miris koji se odlično slaže sa notom pačulija.
 Miris i učinak su odlični, sa 8-9h besprekidne zaštite, no ogroman nedostatak je činjenica da The Guv'ner zbog ugljena u prahu može obojati pazuhe i odjeću. Pošto sam osobno u crnom od glave do pete to nisam niti primjećivala, no za nekoga sa regularnim stilom odjevanja ovo može biti veliki problem.


Vegan: Da
Cijena: 80g/90kn
Sastojci: soda bikarbona, prah crvotočine, magnezijev trisilikat, ugljen u prahu, kalamin puder, mljevena kadulja, prah lavande, miris, prah pačulija, apsolut ruže, ulje vetivera, geraniol, limonen, linalol

I za kraj, ostaje Aromaco. Kao prvo, u krutom je stanju zbog čega ga je automatski lakše nanjeti. Teksturom je dosta sličan klasičnim deo stickovima koji se inače nalaze po dućanima. Ono što ga izdvaja iz gomile - predivan miris pačulija i kompletno prirodni i sigurni sastojci. Aromaco ima svega par sastojaka - infuzija hamamelisa tkz. američke ljeske u kombinaciji sa octom kamilice i uljem pačulija čini najprirodniji i najsigurniji dezić na tržištu. Osim što pogoduje osjetljivim i iritiranim pazusima, pruža odličnu zaštitu i svjež miris bez obzira na gužvu, visoku temparaturu i težak radni tjedan. Prednost je i što se kupuje na gramažu tako da uvijek možete imati svježi komad. Ne troši se prebrzo i sa financijske strane je i najisplativiji.  Od navedenih rekla bih 10/10 suhih pazuha.

Vegan: Da
Cijena: 100g/65kn
Sastojci: infuzija hamamelisa (američka ljeska), propilenglikol, natrijev stearat, ocat kamilice, soda bikarbona, ulje pačulija, citral, limonen, miris