10 od 10 zubara odobrava - ili kak već ide reklama - Miles Of Smiles i Boom! u zaštiti osmjeha

Zubi su jedan od onih djelova tijela za koje se brinemo rutinski i automatski. Sa druge strane, na žalost taj rutinski dio znači da ćemo posegnut za jednom od pasti za zube koja je na polici lokalnog dućana - zato što ima sjajni novi omot ili je trenutno na akciji. Pošto pripadam u grupu strastvenih kavopija - čajopija zubi mi zahtjevaju ekstra njegu, također godine nošenja raznih piricinga (paralelno i po 4 komada - smiley, frowney, jezik, web, te snake bites na usnici) uz razvijen OCD oduvijek mi je opsesivna oralna higijena bila jedna od onih stvari koje ne uzimam niti rutinski niti automatski.

Problem je što ni premalo ni previše nikad nije dobro, a provjeriti higijenu zubiju tvrtki koja proizvodi šarene kugle za kupanje - pa ono, trebaš dvaput promisliti. Na moju sreću Lush je takav da ništa ne uzimaju olako i zahvaljujući njima zadnjih 4 godine čak je i moja zubarica prešla sa konvecionalnih kaladonta/pasti na nekonvencionalne praškiće i tabletice. Zadnje 3-4 godine vjerno sam se držala Tooth Fairy praška za pranje zubiju, no ove godine sam počela malo više kombinirati. Za regularno jutarnje pranje najčešće posegnem za mali bijelim tableticama - Miles Of Smiles. Pakirane u čvrstoj tubici lako se nose i ne zauzimaju puno mjesta niti u torbi pri putovanju niti u kupaonici na umivaoniku. Miles Of Smiles je idealan proizvod ako prvi put isprobavate ovako nešto, naime od svih tabletica za zube on ima najklasičniji miris i okus. U sastavu krije tri vrste metvice - ulje engleske metvice, organsko ulje poljske metvice i ulje divlje metvice - što ga čini najbližim standardnim pastama za zube (barem po mirisu). Ono što Miles Of Smiles čini mnogo sigurnijim i zdravijim je upravo kombinacija ostalih sastojaka i fair trade način na koji Lush dolazi do njih.

Dehidrirani dikalcijev fosfat je sastojak koji doprinosi ulaganju kalcija u naš organizam. Bijeli kalcijev prah se oduvijek koristi u proizvodnji pasti za zube, pomaže povezati ostale sastojke, te čini zube bjelima i štiti ih od karijesa. Kaolin je ultimativan sastojak u kozmetici - od čišćenja lica do zubiju. Lauroil sarkozin je sintetički sastojak, surfaktant proizveden kako bi omogućio pjenjene i čišćenje, te na kraju sorbitol koji je sigurna zamjena za šećer, daje okus i ne uzrokuje propadanje zubiju. Sa obzirom na trostruku kombinaciju metvice, moram priznat da mi je malo bilo trta da će bit prejake (nešto u stilu kad umreš samo dok pogledaš Listerin vodicu za usta - prije Listerin-varikina, nego vodica 💀), no Miles Of Smiles je blagi, osvježavajući i siguran proizvod. Primjena je laka - uzmete jednu tableticu, ubacite u usta, malo smrvite zubima i nastavite četkat sa mokrom četkicom za zube, i to je zapravo sva znanost. Svojim blagim ali učinkovitim pristupom bez problema osvježava dah, temeljito čisti zube i održava desne zdravima. Što se tiče trajanja naravno zubna pasta za 9kn iz Lidla je definitivno jeftinija od 50g toothy tabletica, no sa druge strane ovdje zbilja vrijedi kn više ali puno, puno zdravije.

Vegan: Da

Cijena: 50g/77kn

Sastojci: dehidrirani dikalcijev fosfat, soda bikarbona, vinska kiselina, sorbitol, lauroil sarkozin, kaolin, ulje engleske paprene metvice, ulje poljske paprene metvice, ulje divlje paprene metvice, sodium saharin, limonen, linalol, okus

Kako sam već spomenula - kava, čaj, crno vino i općenito obojana hrana ostavljaju tragove. Pošto nema sile koja bi me rastavila od moje kave ili čajeva, riješenje je u nešto učinkovitijoj njezi zubiju. Tu dolazi večernja rutina - Boom! Identičan princip kao i kod Miles Of Smiles - malene tabletice, ovog puta tamno sive/crne boje - ubaciš, prožvačeš, opereš i vόila - čisti, zdravi i bijeli. Dapače, Boom! osim što štiti i održava, pomaže pri izbjeljivanju i čišćenju naslaga, žutih mrljica i rješavanje svih onih nesavršenstvima koja kvare osmjeh.

Boom! sastojci više zvuče kao recept za neki začinjeni koktel nego proizvod za pranje zubiju, no ova kombinacija čini čuda. Ugljen u prahu je već neko vrijeme hyped af na tržištu, svi znamo koliko čudesno detoksicira i čisti, u ovim tableticama on je glavni sastojak koji u kombinaciji sa kineskim čajevce i uljem crnog papra pružaju snažno čišćenje i dezinfekciju. Mislim da je ova kombinacija zaslužna i za efekt izbjeljivanja. Tu su još i sitna morska sol + kaolin za mehaničko uklanjanje, te ulja anisa i limete za održavanje zdravlja desni. Najčudniji sastojak - organski mljeveni čili i na kraju smola benzojevaca za smirivanje cijele kombinacije. Već nakom mjesec dana upotrebe primjetila sam znatno bijelije zube i potpuno prestala koristit trakice za tu namjenu. Od uvođenja tabletica općenito imam puno zdravije desni i najbolje od svega - unatoč funky sastojcima Boom! tabletice imaju zapravo okus gotovo coca-cole. Toothy tabs - 10/10 osmjeha 👊 😁.

Vegan: Da

Cijena: 50g/77kn

Sastojci: dehidrirani dikalcijev fosfat, soda bikarbona, ugljen u prahu, vinska kiselina, lauroil sarkozin, kaolin, sitna morska sol, aroma, perzijsko ulje limete, ulje sjemenki anisa, ulje crnog papra, smola benzojevca, kineski čajevac, organski mljeveni čili, sodium saharin, citral, limonen