Ro's Argan - sapun ili čoko torta?

Pošto zazirem od klasičnijih mirisa i sastojaka kao što su recimo lavanda ili ruža, za određene proizvode mi je teško zamisliti da bi mi odgovarali, stoga ih bez razmišljana gotovo bezobrazno automatski preskačem. Slučaj preskakanja i masovnog izbjegavanja je bio i sa kolekcijom svih Rose Jam ili Ro's Argan proizvoda koji su imali zajedničku poveznicu u obliku sastojka kao što su apsolut ruže ili ulje ruže. Zbog navedenog razloga dobar dio Lush Valentinovskog asortimana često ni ne pogledam. Igrom slučaja, jedan od testera kojega sam mislila prosljediti, mi se prolio po vrećici i kako je svemir očito htio, bio je to Rose Jam gel za tuširanje. Nakon što sam otkrila da miris uopće nije babski, naporan ili sintetički morala sam nabaviti i mali komadićak Ro's Argan gurmanskog sapuna. Prva stvar koja me fascinirala je njegov izrazito intenzivan miris. Kada bi skupocijenost i elegancija imala miris onda bi to bio upravo Ro's Argan. Doslovce miriši kao komad luksuza. Druga stvar je izgled sapuna dok je još čitav... naime da li vama ovo izgleda kao komad čoko torte ili komad sapuna za tuširanje?

Prvotni entuzijazam oko mirisa i izgleda Ro's Argana malo je splasno kada sam se sjetila koliko je krcat uljima. Više ulja znači više njege ali i gnjecaviji sapun, gnjecaviji sapun znači teže sušenje i općenito peripetije oko korištenja. Gurmanski sapuni imaju drugačiju bazu od regularnog asortimana, naime njihove mekanije i vlažnije strukture dolaze od baze iz kokosovog ulja, kakao maslaca i ricinusovog ulja sa dodatcima ovisno o sapunu - a može bit tipa maslinovo, arganovog, ružino ulje i sl. Zbog kombinacije ulja argana, ulja limuna, ulja egipatske geranije i ulja ruže, Ro's Argan gurmanski sapun doista ima mekaniju, gnjecaviju teksturu, i da, na kraju se sporije suši i potrebno mu je nešto više vremena, no sve to nadoknađuje sa učinkom na koži. Kao što mu i ime sugerira, Ro's Argan je sapun krcat arganovim uljem. Ovaj skupocjeni sastojak dolazi iz ženskih udruga u Maroku, gdje se skuplja iz proizvodnji koje prate i drže se načela permakulturalnog uzgoja omogućujući i radnicima i krajnjim korisnicima vrhunski fair trade u punom smislu te riječi.
Arganovo ulje pruža smirujući, antioksidantski učinak uz bogatstvo vitamina i nezasićenih masnih kiselina. Dovoljno je blag i hranjiv čak i za upotrebu na licu. Uz svu hranjivost i blagodati bez obzira koliko dobro bilo (Oaty Creamy Dreamy tebe mrko gledam😩) ako nam miris ne sjedne uzalud su sve beneficije proizvoda. Miris je upravo najprivlačniji sastojak. Nakon prve upotrebe kada padnu osušene ružine latice ostaje vam zgužvan komad smeđeg sapuna. Unatoč dekadentnom izgledu miris je ono zbog čega i dalje posežem za njime. Dodano je ulje limuna zbog svojih zdrastvenih blagodati, no glavni adut cijele Ro's Argan/Rose Jam porodice je upravo damask ruža iz Turske. 
Ovaj blijedo ružičasti cvijet ima nešto "raskupusaniju" strukturu od tipične ruže, no njen neurednij izgled krije iznimno intenzivan i luksuzan miris. Sad već postajem svjesna da sam barem 4 x napisala kako je Ro's Argan luksuzan ali jednostavno se ne mogu otrgnuti tom dojmu sa obzirom na veličanstven miris i učinak koji ostavlja na koži. Zbog granuliranog šećera tokom tuširanje ne ostavlja pjenu, više je žele-gel strukture, pa po koži doslovce klizi. Dovoljno ga je sasvim malo da bi se svaki centimetar tijela solidno prekrio. Koža ostaje mekana i nahranjena, a miris traje i nekoliko sati nakon izlaska iz tuša. Bonus je što unatoč mekanoj strukturi se ne troši tako brzo i ne skuplja, 100g sapuna je sasvim dovoljno za mjesec dana svakodnevne upotrebe. Na kraju malena ali značajna zanimljivost oko izgleda Ro's Argan sapuna. Latice ruže sa kojima je sapun prekriven dolaze sa posebnom pričom, naime žute latice su iz Kenije, dok su crvene iz Pakistana. Obje vrste bi se inače smatrale nus-produkt cvijećarske industrije s obzirom da dolaze sa cvijetova koji nisu savršenih porporcija ili imaju strgane stabiljke. U suradnji sa ženskom radnom skupinom iz Masaie žute latice se skupljaju upravo radi Lush manufaktura. Sve u svemu + za Lush, + za lokalnu žensku zajednicu i + za mene jer je na kraju Ro's Argan pun pogodak i jedan od must have proizvoda u mojoj kozmetičkoj rutini.

Cijena: 100g/90kn

Vegan: Da

Sastojci: ulje argana, voda, glicerin, granulirani šećer, natrijeva lužina, miris, ulje limuna, ulje egipatske geranije, apsolut ruže, ulje ruže, soda bikarbona, limunska kiselina, limonen, citranelol, kumarin, geraniol, crvene latice ruže, žute latice ruže

 Proizvodi iste/slične mirisne obitelji: Rose Jam pjenušava kupka, Rose Jam sprej za tijelo, Rose Jam gel za tuširanje, Ro's Argan regenerator za tijelo, Pearl - pločica za masažu, Jason and the Argan Oil - kruti šampon za kosu,