respect your elders - crna bazga i nešto ribizl magije


Posljednjih godina gelovi za tuširanje sa svojom raznolikošću i cijenom potpuno su okupirali tržište i stekli ogromnu prednost nad upotrebom običnog sapuna. Sapun u komercijalnom smislu postaje zastarijeli proizvod za pranje ruku. Padu popularnosti ne pomaže ni činjenica da u svakoj drogeriji i dućanu za 12kn možete dobiti 250ml med-kokos-ljeto-mladost-svježina-1.3%ratakredita-i-štosvene gel/kreme/mussa za tuširanje. Uz reklame koje iskaču iz paštete i svakog drugog instagram story-a gelovi su pristupačniji, luksuzniji i ostavljaju obećanje za osjećaj ljeta 2005.g sa svakim udisajem. Karikiram naravno, previše zamjeram napornim reklamama. Volim gelove za tuširanje, no nakon nekog vremena primjetila sam da sam poprilično bapski orjentirana na sapune. Kao što sam već spomenula u nekoliko situacija, kao i u prethodnom postu o Ro's Argan sapunu - prvotni entuzijazam oko komada sapuna (osobito gurmanski) kod mene realno brzo i splasne. Kad se sjetim da koliko god divan bio na prvom pogledu i šnjofkanu u dućanu, nakon nekog vremena na otvorenom, sa obzirom da su u doticaju sa zrakom/vodom/mikrobima/svjetlošću - sapuni dosta često malo mutiraju. Nekima se promjeni miris, nekima se promjeni izgled, neki oslabe i izbljede, neki se smežuraju i slično. Dodavši tome da je 100g. Lush sapuna između 44kn i 90kn, te da tipa određena prodavaonica može imati apsurdno glupu politku da vam ne reže manje od 100g. ( još uvijek nisam sigurna kako im to uopće prolazi😦), no uz sve navedeno sasvim je jasno zašto ljudi radije posegnu za tekućim gelom i preskoče isprobavanje sapuna. Njuškajući između atraktivnih i apstraktnih komada poput Karme i oceanski nevjerovatnog Outback Mate-a (bude i njegova priča uskoro) u jeftinijem rangu sa 46kn/100g našao se i ovaj mali "mračnjak". Ugodno iznenađenje i nakon par tjedana intenzivnog korištenja bio je blok sapunčeka pod imenom Respect Your Elders.

 Osim mirisa i zanimljivog uzorka, ovaj proizvod me privukao zbog imena. Naime prva asocijacija mi je bio zgoditak (achievement) iz poprilično popularne igre World Of Warcraft, drugi faktor je bio sam izgled sapuna koji sa zagasito prošaranom ljubičastom bojom podsjeća na skupocjeni tamni ametist. Uz zanimljivo ime i specifičan izgled očekivao bi se i zagasitiji, teži miris u stilu Death & decay parfema, no Respect Your Elders u mračnijoj nutrini krije razvedravajući cvijetno-voćni miris. Glavnu notu čini infuzija bazge, u ovom slučaju crne bazge koja je već stoljećima raspostranjena i popularna po cijeloj Europi (kod nas raste na svim područjima osim krajnjih južnih otoka). Od drevnog Egipta crna bazga je poznata po svojim prehrambenim, ljekovitim i kozmetičkim svojstvima. Infuzija i plodovi bazge ovome sapunu daje solidnu količinu hranjivih tvari pogodnih za kožu - omekšava, liječi akne, crvenilo i opekline od sunca. Ipak glavna prednost upotrebe bazge je njen tkz. vitamin P. Vitamin P ili bioflavonoid je velika skupina spojeva većinom iz voća i povrća. Ovi spojevi najčešće se nalaze u društvu vitamina C, a dobri su zbog svojih antioksidantskih i antitrombotičkih svojstava ili ti ga popravljaju flekice, mrljice, ranice i sve ono što nam smeta da bi koža bila besprijekorna.

U doticaju sa vodom stvara se nježna pjena krcata sa blagim i laganim uljima bergamota, buchua, čempresa i tamjana. Dok je bergamot antiseptik koji razvedrava svaki miris, buchu ulje sa kože skida mikrobe i dodaje notu slatkog crnog ribizla i blage metvice, a čempres tonira i prizemljuje. Ova tri ulja zaokružuje i povezuje upravo tamjan tako da je Respect Your Elders unikatniji među ostalim proizvodima, stoga unatoč citrusastoj pozadini, u kombinaciji sa bazgom daje lagan cvijetniji miris. Dok bazga ispunjava cvijetni dio parfemske formule, voćni aspekt definitivno više naginje slatkoj verziji zrelog crnog ribizla. Sapun stvara gustu, mirisnu pjenu sa kremastim osjećajem. Iako sadrži ulja nije tako hranjiv kao recimo Sultana ili gurmanski sapuni, no koža ostaje čista i iznimno mirisna nekoliko sati nakon izlaska iz kade. Prednost Respect Your Elders sapuna je i to što se odlično slaže sa drugim mirisima i služi kao lagana podloga za bilo koji voćni, cvijetni ili citrusni parfem povezujući i izražavajući prevladavajući faktor u odabranom parfemu. U prijevodu - fakat fino miriši i ide sa svime, koža je čista, a raspoloženje garantirano poboljšano.

Cijena: 100g/46kn

Vegan: Da

Sastojci: ulje repice i kokosa, glicerin, infuzija bazge, sorbitol, miris, natrijev stearat, plodovi bazge, natrijev klorid, ulje bergamota, ulje buchu, ulje čempresa, ulje tamjana, EDTA, tetranatrijev etidronat, natrijeva lužina, alfa izometil ionon, benzil-salicilat, hidroksicitronelal, limonen, linalol, boja 17200, 42090