kad je miris više od parfema - Rentless kruti parfem

Za razliku od moje mlađe sestre koja je valjda od svoje 8.-9.g opsjednuta finim mirisima i parfemima, komercijalni i standardni mirisi nikada mi nisu predstavljali bitan aspekt. Nisu mi bili privlačni, nisu mi bili zanimljivi. Od high end ChanelovaDiorova i Armanija do drogerijskih La Rive i Victoria Secret, isprobala sam sve i svašta. Kao i sa svime neke stvari vam pašu više, neke stvari vam pašu manje. Ono što meni nedostaje u svim savršeno dotjeranim reklamama i posterima sa aktualno atraktivnim glumicama/pjevačicama/celebrty-jima je sama esencija, duh iza proizvoda. Sve je nedostižno i neuvjerljivo. Ljudi su razlog zašto određeni miris postoji. Zapakirano u full glam, teško mi je baš u to i povjerovati. Na prvi šnjof miris vas može privući, no neke priče mogu vam zauvijek osvojiti srce. Jedna od takvih priča je upravo o nastajanju Lush parfema pod imenom Rentless. Razlog iza ovog osebujnog parfema je beskućnik koji se nije smatrao beskućnikom već umjetnikom. Tachowa Covington je rekao : "Ja nisam beskućnik, ja sam samo bez stanarine." Iako je živio u spremniku za vodu, njegov živopisni lik i dijelo kroz filozofiju, glazbu i umjetnost služili su kao nadahnuće i pomoć svima oko njega. Njegov dom u spremniku za vodu je bio turistička atrakcija puno prije nego li je svjetski poznati Banksy našarao na njegov dom "This looks a bit like an elephant". To je bilo mjesto vrijedno očuvanja, na žalost upravo bezobzirno šaranje po naličju njegovog doma rezultiralo je prodajom i na kraju njegovom deložacijom. Tako da je u stvaranje ovog mirisa na kraju jednako utkana umjetnička inspiracija kako i tuga ljudskog nemara. 

Posebnost ovog mirisa svakako je u njegovoj dvodimenzionalnosti. Oldschool odvažan, zemljani i istovremeno beskrajno sladak ovaj miris nije za svakoga. Trajan je i jednako zagonetan dok se razvija na toplini kože, pošto tek kroz 1-2h razvija svoju cijelu mirisnu lepezu. Pačuli kao glavna nota odlično nadopunjuje i razvija nešto slabiji grejp i slatki apsolut tonke. Jedan od neobičnijih sastojaka u receptu ovog parfema je i smola labdanuma. Labdanum je kod nas poznatiji kao bušin, malen grm sa velikim bijelim cvijetovima u obliku čašica. Labdanum u upotrebi je već bio kod antičkih civilizacija. Od liječenja menstrualnih, dišnih i probavnih tegoba do nesanica, straha i šoka, ovaj biljni sastojak našao je svoje mjesto u svim oblicima medicine, a na kraju i parfumerijske industrije. U Rentlessu ovaj sastojak služi za povezivanje i mješanje ostalih, te dodaje tu značajnu dozu zimzelene slatkoće. 



Apsolut tonke, grejp, pačuli i labdanum sami su po sebi izrazito jaki i dominantni sastojci, ali u omjerima ovog parfema posloženi su tako da pačuli kao glavna nota balansira slatkoću tonke i labdanuma. Grejp na zadnjem mjestu čini pačuli nešto lakšim, no nema ga dovoljno da bi parfem dobio ikakvu voćnu aromu. Iako se zbog težine karakterizira kao više zimski miris ovisno o doziranju smatram da je pogodan u svim trenutcima kada ste malo nostalgičniji i željni svježine. Praktičnost pakiranja parfema u soild oblik ima nebrojeno prednosti. Kao prvo maleni su, stanu u svaku torbu i svaki đep, trajnost samog parfema je nešto veća nego je navedeno na samoj ambalaži (o toj temi/problemu nešto više u jednom od skorih postova), obnovit miris možete u svakom trenutku na svakom mjestu tokom dana, toplina sa prsta brzo rastapa parfem u nešto kremastiji oblik stoga se miris lako nadograđuje i raspoređuje. Veliki plus je što sa samim nanošenjem ne smetate apsolutno nikome i možete se mirisati i dok sjedite u avionu i dok čekate u redu u Kauflandu, nikome ne štetite špricanjem/sprejanjem. Ovo je svakako osebujan miris za osebujne ljude.


Cijena: 6g/109kn

Vegan: Da

Sastojci: organsko ulje jojobe, organsko ulje ricinusa, kandelila vosak, miris, ulje pačulija, smola labdanuma, apsolut tonke, ulje grejpa, anisovac, citral, kumarin, eugenol, farnezol, geraniol, limonen, linalol

Proizvodi iste/slične mirisne obitelji: Rentless - tekući parfem, Rentless - kartica za tuširanje, Metamorphosis - bomba za kupanje, Blue Skies & Fluffy White Clouds - pjenušava kupka; ako volite pačuli onda su tu Karma - tekući parfem, kruti parfem, pjenušava kupka, Karma Komba - šampon za kosu, Karma Kream i Karma sapun